Euro 2016 Ιστορία

Euro 1980: Οι Γερμανοί ξανάρχονται, οι Έλληνες… ήρθαν

Στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης η Ελλάδα ήταν η μόνη ομάδα που σταμάτησε τη Δυτική Γερμανία πριν επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης το 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας.

Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με 24 ομάδες. Κι όμως, υπήρχε εποχή που η συμμετοχή οκτώ ομάδων σήμαινε… αύξηση. Ήταν το 1980, στα γήπεδα της Ιταλίας, όταν για πρώτη φορά στα χρονικά η διοργάνωση εγκατέλειψε το φορμάτ του «κλειστού κλαμπ» των τεσσάρων ομάδων και άνοιξε τις πόρτες του σε άλλες τόσες. Ανάμεσά τους ΚΑΙ η Ελλάδα, στην πρώτη της συμμετοχή στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης, πριν την επική δεύτερη στο Euro 2004.

Οι οκτώ μονομάχοι χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ, με το νικητή καθενός να προκρίνεται απευθείας στον τελικό, χωρίς ημιτελικό. Η οικοδέσποινα Ιταλία, που ανέλαβε τη διοργάνωση με φιλοδοξία να επαναλάβει ό,τι είχε καταφέρει δώδεκα χρόνια πριν επίσης στο «σπίτι» της, απογοήτευσε το κοινό της βλέποντας την πλάτη του Βελγίου στην ισοβαθμία, καθώς απέτυχε να το νικήσει στον μεταξύ τους «τελικό» (0-0). Στο άλλο γκρουπ η Δυτική Γερμανία «καθάρισε» στο γκολ Τσεχοσλοβάκους (1-0) και Ολλανδούς (3-2) εξασφαλίζοντας γρήγορα την παρουσία της στον τελικό. Η πρωτάρα Εθνική του αείμνηστου Αλκέτα Παναγούλια, που είχε κοιτάξει στα μάτια αλλά λύγισε απέναντι σε Ολλανδία (1-0) και Τσεχοσλοβακία (3-1 με γκολ του Αναστόπουλου), όρθωσε ανάστημα απέναντι στα «πάντσερ» και μπορεί να καυχιέται πως είναι η μόνη ομάδα που τα σταμάτησε (0-0).

inner

Γιατί στον τελικό της Ρώμης ο μεγάλος Χορστ Χρούμπες, που μπήκε τελευταία στιγμή στην αποστολή για το Euro μετά από τραυματισμό του Κλάους Φίσερ, με δυνατό σουτ λίγο έξω από την περιοχή (10’) και μια κεφαλιά-«οβίδα» (88’) δεν επέτρεψε στο Βέλγιο που είχε ισοφαρίσει με πέναλτι του Βαντερέικειν (75’) να αμφισβητήσει την κυριαρχία της. Η Δυτική Γερμανία των Στίλικε, Ρουμενίγκε, Άλοφς, Σουμάχερ, Σούστερ, Μπρίγκελ και όχι μόνο επέστρεφε, οκτώ χρόνια μετά, στο θρόνο της.

inner

Πάντως ήταν μια διοργάνωση που πήρε… χαμηλό βαθμό. Το θέαμα ήταν φτωχό, με μόλις 27 γκολ στους 14 αγώνες που διεξήχθησαν, τα γήπεδα ήταν μισοάδεια εξαιρουμένων των αγώνων της οικοδέσποινας Ιταλίας, ενώ δεν έλειψαν για πρώτη φορά κρούσματα βίας, καθώς στην αναμέτρηση της Αγγλίας με το Βέλγιο υπήρξαν συμπλοκές οπαδών με αποτέλεσμα η αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και ο αγώνας να διακοπεί για αρκετά λεπτά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x